Johanna Ragnhammar presenterar Flamman

johannaRJohanna Ragnhammar har snart avklarat sitt första år på personal- och arbetsvetenskaplinjen. Vissa dagar spenderar hon sin tid i en varm källare till tonerna av ljummen jazz eller pulserande klubbmusik, samtidigt som hon serverar en grillad hamburgare och tillhörande en stor stark till hungriga studenter. Johanna är denna månads gästskribent. Hon berättar i detta inlägg om livet i underjorden och hur fantastiskt det är att jobba på studentkrogen Flamman.

Det var i mitten på december 2011 som mitt äventyr på Flamman, en av stans bästa studentklubbar, började. Jag fann jobbannonsen på deras hemsida och kände direkt att det var en alldeles för rolig chans att missa. Det som lockade mig var chansen att lära känna studenter utanför PA-programmet och att få pröva på ett, vad jag hört från andra, riktigt roligt extrajobb. Arbetet på Flamman är ideellt och man kan välja mellan att jobba i köket eller i baren. Inga förkunskaper krävs för detta utan man får en grundutbildning på Flamman när man börjar. För mig var det ett självklart val att söka jobb i baren, mest för att jag alltid tyckt att bartenderyrket verkar väldigt kul (och lite för att jag inte är så duktig när det gäller matlagning).

Själva ansökningsprocessen gick väldigt snabbt, eftersom jag var ganska sent ute med att ansöka. Från det att jag skickat in min ansökan var det bara någon dag tills jag blev kallad på intervju och ytterligare någon dag innan det slutgiltiga beskedet kom. Jag, tillsammans med ett gäng andra studenter, fick jobbet! Efter en lång julledighet var det dags för vår uppstart. Personalmöte, alkoholutbildning, lära-känna-varandra-dagar och sist, nollning av Flammans egna fadderi Fladderiet. Det blev en hektisk vecka men åh vad roligt vi hade. Det jag tycker är bäst med Flamman är just gemenskapen och att alla var så måna om att även vi nya skulle trivas och ha det bra.

9 pass per termin jobbar man som anställd, och dessa är utspridda över olika dagar så att man får arbeta onsdagar med jazzkväll och hamburgare, tidiga pass på helger där man serverar vid sittningarna och sena pass med jobb i bar, garderob/entré och att ta hand om disk. En av barerna på Flamman är en spritbar och för att få arbeta där krävdes att man genomgick en drinkutbildning. En hel kväll ägnade vi åt att blanda olika drinkar och sikta shots. Sedan var vi redo för det som många på Flamman tycker är den roligaste arbetsstationen, drinkbaren.

Eftersom det nästan uteslutande är studenter som arbetar finns det också möjligheter att pröva på olika ledarbefattningar. På Flamman finns en kökschef, en inköpsdrift, en ekonomidrift och, vad som kanske är mest lockande för oss på PA-programmet, en personaldrift. De ansvarar alla för olika områden och det är också dem som har ansvaret och lite extra koll under kvällarna man jobbar.

Jag har nu jobbat på Flamman i drygt fyra månader och fått uppleva en massa roliga saker. Att arbetet är helt ideellt spelar ingen roll då man får så otroligt mycket tillbaka på andra sätt. Stämningen och sammanhållningen som jag nämnde tidigare är det allra bästa, men vi får också flera personalförmåner som tack, och då menar jag inte bara lite billigare priser i baren. Nej, här pratar vi herr- och damsittningar, personalfester och till och med skidresor. Att man trivs bevisas inte minst av de studenter som gör sin femte och i vissa fall till och med sjätte termin på Flamman. Förutom att man har otroligt kul så lär man sig en hel del också. Inte bara att tappa öl och blanda drinkar, utan också hur man hanterar och bemöter olika personer i olika situationer, något jag tror man kan ha stor användning av när vi senare arbetar inom HR-branschen (även om personerna vi ska arbeta med då förhoppningsvis inte är lika onyktra som folk kan vara på Flamman ;)).

Avslutningsvis vill jag bara säga att för er som tycker att extrajobb på Flamman verkar kul har rekryteringsprocessen för hösten precis börjat. Gå in på Flammans hemsida och läs mer! www.flamman.org.

Johanna Ragnhammar

Johanna Ragnhammar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *