”Vi får glädje som lön” – Öppen fika berättar om sitt ideella arbete

öppen fika1Vi på PSS älskar fika, och som student finns det ju ingenting man uppskattar mer än just billigt fika. Därför är vi så klart stora fans av Öppen fika som varje onsdag säljer kaffe och tillbehör för småpengar. Vi funderade över varför dessa eldsjälar erbjuder denna service, och bestämde oss för att ta ett snack med dem.

Idén om Öppen fika föddes av ett gäng lärarstudenter som ville förverkliga uttrycket ”Av studenter, för studenter” även när det kommer till fika i vår del av universitetet. Idén var att skapa en mobil version av Kårallens ”Baljan” och tack vare den fantastiska responsen har det rullat på sedan september 2011.

Fredrik Åslund är en av initiativtagarna och en riktig idéspruta. Han berättar öppenfika2entusiastiskt om hur antalet frivilliga hjälparbetare ständigt ökar.
– Mejllistan med frivilliga växer långsamt och ligger nu på drygt 35 volontärer, förklarar han. Några nya kommer till varje vecka, någon hoppar av. Långt ifrån alla är aktiva varje vecka eller ens varje månad, men majoriteten har bidragit med något någon gång.

Är det svårt att få folk att engagera sig när arbetet är ideellt?
– Trots att flera av de mest aktiva från höstterminen försvann efter nyår så har fikat levt vidare, säger Fredrik. Samtidigt är det på håret att det blir av vissa veckor. Vi tror att det viktiga är att hitta ett smidigt sätt för studenter att hjälpa till, för alla är positiva och väldigt många vill faktiskt bidra men tror att man måste välja mellan stort engagemang eller inget alls.

öppenfika3Fredrik poängterar att mer hjälp behövs.
– En timme eller två gör stor skillnad, och responsen som vi får av studenterna är det bästa. Även om det är stressigt ibland så blir varje pass som ett energipiller av glädje eftersom alla är så otroligt positiva och glada över att vi fixar fika.

Blir det någon vinst eller får ni ta pengar ur egen ficka ibland för att få det att gå ihop?
– Grundtanken var att driva fiket som en allmänning – öppet, oavlönat och vinstfritt. Det har vi hållit stenhårt på, berättar Fredrik. Öppen fika-kollega Staffan fyller i med att förklara att studenterna oftast är generösa och betalar mer än vad det kostar. Dessa pengar används till saker som är nödvändiga för verksamheten, som till exempel nya kaffekokare.
– Vi har också talat om att använda överskottet till att bjuda studenter på lunch, säger Staffan.

Glädjen är det viktigaste i Öppen fika-konceptet. Eftersom arbetet sker frivilligt och utan ersättning förstår man att de som engagerar sig får ut någonting annat än pengar av arbetet. Både Fredrik och Staffan berättar om bemötandet från studenterna och beskriver det som tillräcklig belöning för all den tid de lägger ner.
– Vill man vara cheezy kan man säga att vi får glädje som lön, säger Fredrik. Det är nog få anställda servitriser som känner likadant efter en arbetsdag.

Den långsiktiga planen med Öppen fika är ett café som är öppet varje dag, precis som Baljan. Planeringen är i full gång och Fredrik lovar att vi kommer bli uppdaterade om fler detaljer när det händer något. Och vi är nog många som hoppas på någonting mer permanent, för om Fredrik och Staffan tycker att vi studenter som handlar sprider glädje tror jag att Öppet fika sprider dubbel lycka tillbaka, både till vårt fikasug och till våra plånböcker.

Sofie Pettersson

Bilderna är lånade från Öppen fikas facebooksida som ni hittar här: http://www.facebook.com/oppenfika

Vill ni läsa mer om Öppen fika är det bara att klicka sig in här: http://www.unidiy.se/ 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *