P-riks riksmöte 24-25 oktober

Vi som P-riks representanter från PULS var på riksmöte med P-riks på Kungsholmen i Stockholm. Vi ska nu informera om hur det gick till och vad vi kom fram till.

På morgonen den 24 oktober hoppade Kim och Oscar på bussen mot vår älskade huvudstad. Väl framme tog vi oss ut till Kungsholmen där mötet skulle hållas i SSR:s lokaler. Fredag handlade om att lära känna varandra lite och vi fick dessutom lyssna på två föreläsningar. Första föreläsningen handlade om diskriminering och diskrimineringslagen och den hölls av Malin Sjunnebo från SKTF. Efter det föreläste Tomas Goldberg från SSR om HR-rollen, om att vara klämd mellan ledning och medarbetare.

Medverkande universitet var Umeå, Stockholm, Uppsala, Halmstad, Karlstad, Örebro, Växjö, Lund, Kristianstad och Linköping.

När det senare närmade sig sen eftermiddag inleddes mötet och det blev några timmar på  fredagen innan det var dags för lite mat och biljard. Mötet återstartades på lördagsmorgonen och pågick hela dagen. Här är lite av det som diskuterades och beslutades på mötet.

Medlemsräkningen

P-riks är en stor förening och med alla medlemmar hos utbildningsorterna är vi uppemot tusen medlemmar. P-riks mål är att ständigt ligga över tusen medlemmar. Gör vi det kan vi söka bidrag ifrån ungdomsstyrelsen. De flesta föreningar har som vi att är man medlem i programföreningen (i vårt fall PULS) så är man också medlem i P-riks. Kruxet är att alla som är medlemmar måste aktivt välja varje år att de är med i föreningen (P-riks) för att man ska kunna söka bidraget. Därför kommer vi som P-riks representanter vara extra jobbiga för att få in så många namn som möjligt. Det handlar om ganska stora pengar som kan lyfta P-riks till en helt annan nivå. Detta bidrag som P-riks arbetar för att få kommer sedan att generera pengar tillbaka till medlemsföreningarna.

Terminsavgift

Detta var en hett debatterad fråga. P-riks har aldrig tagit ut någon avgift från sina medlemsföreningar. Nu är det dock så att P-riks ekonomi är ganska ansträngd. Det eventuella bidraget kommer som tidigast föreningen till godo 2011. Därför handlar det om att överleva ett 2010. Förslaget röstades igenom och terminsavgiften för medlemsföreningarna kommer ligga på 500 kr per termin.

Verksamhetsplan

Vad P-riks ska göra! Vi tog fram en för nästa år och en för framtiden. Verksamhetsplanen för 2010 handlade om att underlätta kontakter universiteten emellan. Det kommer utvecklats en facebookgrupp där framförallt aktiva arbetsgrupper kan diskutera hur respektive arbetsgrupp gör på de olika universiteten. Utbyta tips och idéer helt enkelt. Men det är även en möjlighet för alla medlemmar i P-riks (alltså du) att bli medlem i Facebookgruppen och där diskutera och nätverka.

Arbetslivserfarenhet

Detta var något vi diskuterade flitigt. Programmen får inte längre ha kvar kravet på arbetslivserfarenhet när man ska läsa till personalvetare. Som ni vet har vi i Linköping haft ett krav på 1 års arbetslivserfarenhet. Alla på mötet var positiva till att ha arbetslivserfarenhet som krav. Halmstad och Umeå har dispens för detta. P-riks kommer ta fram en enkät där ni som medlemmar kommer få tycka till om vad ni tycker om det här.

P-riks styrelse

Om ni inte visste det så  har Linköping en representant i P-riks styrelse. Fredrik Thulin, PA2V, sitter som webansvarig. Vi som P-riks representanter ser gärna att vi har en representant även i nästa års styrelse. Valberedarna jobbar för fullt i planeringen för nästa års styrelse. Är ni sugna eller vill ha mer information så är det bara att fråga oss som P-riks representanter. Det går självklart bra att nominera också om ni vet någon som skulle passa. Det vi kan säga för att marknadsföra detta är: Hur bra ser det inte ut på ditt CV att ha suttit i styrelsen för en förening som har över 1000 medlemmar?

Slutligen vill vi tacka HR-akademikerna i Stockholm för ett väldigt bra arrangerat riksmöte.


Hälsningar, P-riks representanterna!

Oscar Lätth, PA2V och Kim Ericsson, PA3H

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *