PSS Pubrunda

psspubrundaKonceptet är väldigt enkelt. Ett grupp PULS:are cyklar från pub till pub och plöjer igenom Linköpings utbud av studentpubar. Varje stopp tillägnas 1 timme till att bälga i sig valfri dryck och att lära känna det aktuella haket. Detta kallas för en pubrunda, och PSS med vänner lyckades framgångsrikt beta av de fyra studentpubar som hade dörrarna öppna på torsdagen förra veckan.

Kl.18.00 – Ryds Herrgård aka. HG

Törstig och vilse liksom karaktären Gasim i ökenfilmen Lawrence of Arabien, står vi utanför HG när de öppnar dörrarna. Vi går in i HG’s mörka källarpub, beställer citronsyrlig veteöl och placerar oss i ett mörkt läderklätt bås. Även om vi är en ytterst liten skara pubvandrare så är i alla fall ölglaset halvfullt, och vi konstaterar att det inte kommer att vara några problem att lära känna varandra i kväll. Vid baren finns det ett fåtal fåtöljer placerade och dessa har personalen valt att belägra. Jämsides med barrummet har vi ett större rum med några bord och ett par bås. Här finns det plats för de större sällskapen och PSS. En timme i HG’s mysiga mörker passerar fort när kallpratet är över och samtalsämnet till stor del består av vilken skräckfilmsgenre som förtjänar högsta hyllning. När vi lämnar HG bländar solljuset våra ovana ögon och vi påminns av att sommaren är här och hur tidigt på kvällen det egentligen är.

Kl.19.30 – VilleValla Pub

På VilleValla är risken stor att man drabbas av extrem beslutsångest. De erbjuder nära 100 olika ölsorter men som tur är finns det ett slags lyckohjul hängandes mittemot bardisken. Blir ångesten allt för tung att bära kan gästen snurra lyckohjulet och låta slumpen bestämma ölvalet. Lyckligtvis som medlem i PSS innebär det automatiskt att man har formidabla retoriska egenskaper och kan därför dissa lyckohjulet och rådfråga den trevliga bartendern om vilket öl som man under inga omständigheter bör missa. Den lagom skäggiga bartendern pekar och dirigerar mig mellan allt från sur fruktöl till nattsvart norsk öl. Oftast när jag prövar något nytt brukar jag i samma skede totalt förtränga namn och utseende på produkten, men jag kan i alla fall dela med mig om att ölen jag valde var hyfsat god och jag kan rekommendera den till er som har vägarna förbi VilleValla.

Inne på VilleValla är personalen vänlig och tillmötesgående, flertalet fönster bidrar till att puben känns öppen, ljus och fräsch, och som vanligt verkar det som att VilleValla är grabbarnas tillhåll. Fördelningen män och kvinnor på VilleValla är motsvarigheten till en vanlig PA-klass, fast med majoriteten män.

Kl.21.00 – Pub Örat

Näst sista stoppet på denna pubrunda var en nyhet för oss alla. Pub Örat ligger vid pssPubrundauniversitetssjukhuset, och i jämförelse med de två tidigare pubarna har de gott om utrymme. Det finns två rum som har en bar vardera och ett antal sittplatser. Det stora rummet tillåter sig inspireras av ett klassdisco-tema med en stor tom yta linoleumgolv och träbänkar placerade längs med väggarna. Vi köper en varsin öl i det stora rummet men väljer att placera oss på det mindre rummet. Det mindre rummet har cirka tre barbord med tillhörande höga barstolar. Får man för sig att tjuvlyssna på andra gäster eller vara odräglig gentemot bartendern så är allt detta möjligt eftersom ingen sitter längre än två meter ifrån dig.

Det är en god stämning på Pub Örat där alla känner sig välkomna. Vi känner oss faktiskt så pass välkomna att vi skulle vilja brista ut i sång. Dock visar det sig att Pub Örat endast har ”open mike” två gånger per termin, och vi får nöja oss med att beställa en hamburgare att gapa åt istället. När hamburgarna kommer till vårt bord och vi fått smaka på maten inser vi att detta är Pub Örats ess i rockärmen. Hamburgarna med smakerna ”whiskey” och ”Norrland” tillsammans med välkryddad klyftpotatis är en upplevelse i sig och bör avsmakas av den matglade studenten åtminstone en gång under studietiden i Linköping. Mätta i magen av både saftiga hamburgare och skummande öl cyklar vi in till centrum för att besöka den sista studentpuben.

22.30 – Nationernas Hus aka. NH

HG har mys och mörker, VilleValla har ofantliga mängder öl och trevlig personal, Pub Örat har mästerliga hamburgare, och vad har NH som utmärker sig från de andra studentpubarna? Jo, de har svettiga dansgolv med pulserande bas, uteservering, mängder av sittplatser och under vissa tider á la carte. NH är det större stället med fokus på festen. Detta är nog den enda studentpub som är näst intill oundviklig att besöka som student.

När vi anländer till NH har nyligen kvällens, och torsdagens återkommande evenemang, torsdagsquizet rundats av och kvällens tema var ”underverk”. Pubrundan har här avklarats utan några skador, försvunna studenter eller snedfyllor. Tillsammans har vi utforskat och lärt känna några av Linköpings populära studentpubar.

Samtidigt som vi avrundar reportaget om PSS Pubrunda vill vi på PSS passa på att avrunda vårterminen 2012. Ett monstruöst stort tack till er som läser och till er som agerat gästskribent denna termin. PSS återvänder med vässade pennor och putsade tangentbord när det första höstlövet faller mot marken. Tills dess vill i önska er alla en underbar sommar fylld med myggstick, badkrukor och parkhäng.

Emil Arleroth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *