Fadderutbildningen

Nolleperioden börjar närma sig med storsteg och de blivande PA-faddrarna genomgår nu sin första delutbildning inför sitt kommande uppdrag. Det första utbildningspasset var i söndags (9/5), det andra i tisdags (11/5), det tredje är den 19 maj och det sista är den 23 maj i Norrköping.

I år är det rekord många blivande faddrar på LiU, 1 800 personer har anmält sig att de vill gå fadderutbildningen. På utbildningen den 11 maj, som PSS närvarade på, var Kårallens matsal fylld.

Utbildningen hålls av Studenthälsan i samverkan med kårerna StuFF och LinTek. Till att börja med hälsade Studenthälsan alla välkomna och berättade om upplägget för utbildningspasset. Efter det gick kårernas ansvariga igenom LiUs mottagningspolicy och förberedde faddrarna lite inför del två av utbildningen som kommer ske närmare nolleperiodens start.

Därefter fick faddrarna lite snabb information om LiUs gröna målsättning och vad man som fadder kan göra för att göra nolleperioden till ett mer miljövänligt arrangemang. Dessutom kom delar av Kalasmottagnings kommittén och informerade lite om vad som kommer hända då och släppte en del saftiga nyheter om den dagens händelser. Efter dessa två lite snabbare passen fick faddrarna en mer ingående insikt om alkohol, dess effekter, hur det påverkas oss och hur man kan skaffa sig ett sundare förhållningssätt till alkoholen.

Vid det här laget var de flesta faddrar lite trötta och lite full proppade med matnyttig information och det var dags att ta ett litet uppehåll då det bjöds på thé eller kaffe och en ganska stor smörgås. Efter den välbehövliga rasten var det dags att fortsätta med information om universitetspolicy om lika villkor.

Sist i fadderutbildningens första steg fick faddrarna lära sig om vad en grupp är, hur en grupprocess kan gå till och mer ingående hur vad konflikter kan vara, vad de kan handla om samt hur man som ledare av en grupp kan påverka konflikthanteringen. I samband med det sista passet blev det mycket fokus på hur stor del ens egen tolkning kan inverka på konflikten, vad som kan vara väl menat behöver inte alltid tas emot på samma sätt.

Efter utbildningen passade PSS att rycka tag i en av de blivande PA-faddrarna, Cecilia Häkänen Wisjö (bilden) som nu går i PA1, som hade varit med under eftermiddagen. Hon tyckte att utbildningen var bra och det som var bäst var föreläsningarna om grupprocesser och konflikthantering. Hon ser framemot nolleperioden och tycker att det kommer bli jättekul. Hon ser det som en chans att ge tillbaka det hon fick under sin egen nolleperiod, då hon hade det jätte kul. Nu kommer hon också att ha möjligheten att vara med på nästan alla aktiviteter och det hon ser framemot mest det är övernattningsevenemanget som Nollan kommer att få uppleva under nolleperioden.

Till den blivande PA-Nollan vill Cissi hälsa att de kommer bli jättekul, att de har mycket att se framemot och att Personalvetarutbildningen är en jätte bra utbildning. Inför nolleperioden behöver inte Nollan oroa sig. Det kommer bli mycket tid till att lära känna klassen, att det kommer bli jättekul och inte läskigt alls. Hon säger också lite skämtsamt att Nollan inte ska glömma sina oömma kläder.

PSS tror att det kommer bli en riktigt grym nolleperiod och ser framemot att träffa alla Nollan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *