Hemberg ger råd om sparande

PSSPSS fortsätter med pengatemat – en student kan behöva mycket tips för att få ekonomin att gå ihop.

Här ger Avanza Banks sparekonom Claes Hemberg några korta allmänna råd om sparande. Dessutom tipsar vi om en sparandeblogg från PA-studenten Gustav Brandt.

Claes Hemberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilden: Claes Hemberg, sparekonom Avanza Bank.

Varför ska man spara?
– Spara lite nu och du får MYCKET mer senare. Om du inte använder alla dina pengar just nu, så kan du få väldigt bra betalt för att vänta lite.

Vad är bäst – aktier eller fonder?
– Beror på vem du är. 1/20 är så intresserade att de klarar av aktier. 19/20 gör bäst i att välja fonder.

Det verkar för krångligt, var kan jag läsa mer och få hjälp?
– Ursäkta, men vad var så krångligt? Har du provat min nya bok?

Sparande

Det finns dock fler sätt att lära sig om sparande. Gustav Brandt pluggar andra året på PA och är en aktiv sparare. Han har nyligen startat en blogg där han vill inspirera och uppmuntra andra till ett regelbundet sparande. PSS tog sig en pratstund med Gustav.

Hur kommer det sig att du började spara aktivt?
– Det började med att jag i gymnasiet började skumma igenom ekonominyheterna och upptäckte att konjunkturen då (2004) var gynnsam för sparande. Det fick mig intresserad av att spara och jag valde några olika fonder som fick rätt bra avkastning. Sedan dess har intresset bara blivit större men det var först under finanskrisen 2008 jag började spara verkligt aktivt. Idag lägger jag ner minst ett par timmar om dagen på att följa nyheter och mitt sparande men det är mest för att jag är intresserad, så mycket tid behöver man absolut inte lägga ner.

Hur mycket sparar du varje månad?
– Beloppet varierar från månad till månad. Jag ser till att lägga undan en slant varje månad och sparar till flera olika saker, huvudsakligen till en kontantinsats för att köpa en bostad.

Varför har du startat din blogg?
– Bloggen syftar till att uppmuntra och inspirera andra till att börja spara och inse vikten av sparande. Med enkla baskunskaper kan man tjäna långt mycket mer på att spara på börsen än genom att ha pengarna på ett vanligt sparkonto. Jag sticker inte under stol med att det är nära på omöjligt att arbeta sig ihop till en förmögenhet. Med det menar jag att det inte går att skapa sig en förmögenhet på lönearbete. Visst kan man lyckas bra om man startar eget företag men insatserna är höga och för många slutar drömmen innan den knappt har börjat. Genom att spara regelbundet i värdepapper kan vem som helst spara ihop en bra slant – utan särskilt mycket arbete. Bloggen heter ”Så sparar du ihop 1 miljon SEK på 20 år”.

Vad har du för råd till dina studiekamrater?
– Börja månadsspara! Även små belopp blir stora över tiden. Se till att sparbeloppet dras automatiskt från kontot i samband med lön/CSN. Då märker du inte att pengar sparas – det man inte har från början saknar man inte sedan. Hur mycket kan du spara? Vad kan du dra in på? Börja med en hundralapp, eller två, och öka beloppet varefter ekonomin tillåter.

Länk till Gustavs blogg: http://gustavbrandt.wordpress.com

PSS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *