PULS + Tria = Arbetsrättsdagarna!

Arbetsrätt blir ett allt viktigare och mer eftertraktat område för personalvetarna.

PULS och Tria ger nu alla Linköpings PA-studenter (grundutbildningen och mastern) möjligheten att spetsa sin utbildning lite extra!

 

Tria

Så här är det hela organiserat (kortfattat):

  • Först arrangeras en föreläsning i förhandlingsteknik med en facklig ombudsman i Linköping. Denna är gratis och alla som läst minst 7,5 hp arbetsrätt och läser PA är välkomna!
  • De som vill får därefter anmäla sig att tävla för Linköping i den nationella finalen som arrangeras i Stockholm i slutet av november. Man tävlar i lag om tre personer och varje universitet/högskola får endast skicka ett lag. Om fler än tre personer vill tävla ordnar Tria tillsammans mer PULS en utslagstävling.

Föreläsningen i Linköping

Föreläsaren i Linköping är en ombudsman från SKTF med mångårig, praktisk erfarenhet av att förhandla. Du får bland annat veta hur man gör rent praktiskt under en förhandling, vilka typer av förhandlingar det finns, hur man ska tänka vid förhandlingsbordet och hur man förbereder sig. Sedan, om det hinns med, så har man ett case som man diskuterar kring och provar på att förhandla om och avslutar sedan med diskussioner.

Efter att du lyssnat, har du chansen att tillsammans med två kurskamrater anmäla dig för att representera LiU och tävla i arbetsrätt mot andra personalvetarstudenter från andra universitet. Varje utbildningsort får anmäla max ett lag med tre deltagare. Skulle fler än tre personer vara intresserade, ordnar Tria tillsammans med PULS en utslagstävling.
 

Den nationella tävlingen

Den nationella förhandlingstävlingen äger rum 26-27 november i samband med HR-Akademikernas personalvetardag vid Stockholms Universitet.

Tävlingen går till så att man får ett autentiskt case i sin hand som man ska förhandla om. Sedan lottas vem som blir arbetsgivare eller arbetstagarsida och ombudsmän på plats förklarar och beskriver bakgrunden till caset. Man får sedan ca 40 minuter på sig att förbereda sig. Under förberedelsetiden får man ha tillgång till lagböcker och andra hjälpmedel. När tiden är slut går man ut och förhandlar och domare bestående av ombudsmän från de tre förbunden (ST, SKTF och Unionen) utser vilket lag som gått vidare. Man har möjlighet att fråga ombudsmännen under förberedelsetiden och motståndarna får då information om frågan och svaret.

Tria står för resa, kost och logi under de två dagarna. Vi kommer också att gå ut och äta middag tillsammans under kvällen, vilket brukar vara väldigt trevligt.

Ta chansen att både vässa dina kunskaper, få en bra merit till ditt CV och möjligheten att se hur man praktiskt tillämpar lagar och avtal. Du får även chansen att möta ombudsmän från de tre förbunden bakom Tria och personalvetarstudenter från andra delar av landet.

För två år sedan vann Linköpings Universitet den nationella förhandlingstävlingen!

Här kan du läsa en artikel om tävlingen och vinnarlaget, bestående av Martina Nilsson, Carolin Hörberg Nilsson och Anna-Lena Andersson (ST Press)

Resultat förhandlingstävlingen 2008:

Första plats: Umeå
Andra plats: Göteborg
Tredje plats: Växjö

Det vinnande laget åker hem med 10 000 kr till sin programförening! Andra pris är 5 000 kr och tredje pris 2 500 kr.

Har du frågor och funderingar kring den nationella tävlingen, kontakta Trias kontaktperson Marie Andersson på 070-216 15 01 eller marie.andersson@tria.se

Praktisk info:

Tid: Onsdag 28/10 kl 13-16.
Plats: Case-salen (Acas) i A-huset.
Anmälan: Sker genom att skicka ett mail till arbetsratt@personalvetare.nu senast måndag 26/10.
Förkunskapskrav: Minst 7,5 hp arbetsrätt.
Fika: Tria bjuder samtliga deltagare på kaffe/te + smörgås.

OBS! Max 55 platser. Först till kvarn. PULS-medlemmar har förtur.