Hjälp Samanta att hjälpa andra!

Idag så hade jag ett litet lunchmöte i den strålande solen med Samanta Jakobson i PA 1 om hennes välgörenhetsförening som hon håller på att starta upp.  Det är en underförening till organisationen Bus 4 Africa som bedriver sin verksamhet till förmån för olika projekt i Tanzania. Vill du läsa mer om Samantas arbete eller veta hur DU kan bli engagerad i att hjälpa till i världen så är det här artikeln för dig!

Bus 4 Africa grundades i Uppsala 2011 av Hannah McCarrick och Susanne Linnell. Nu finns organisationen även i Stockholm och håller på att startas upp här i Linköping. Det är en icke-hierarkisk organisation som består av en styrelse samt olika team uppdelade efter vilket universitet medlemmarna studerar på.  Målet är att bedriva en hjälporganisation som drivs av studenter. De vill ta tillvara på drivet och energin som finns inom studentlivet genom att få unga människor att engagera sig för att förbättra världen. Ett litet steg är bättre än inget alls. Bus 4 Africa har valt att koncentrera sitt engagemang på Zanzibar i Tanzania med att bland annat bygga upp skolor och datacenter. Det är en relativt nystartad organisation som utvecklas allt efter som tiden går och den blir bara större och större.  Just nu pågår ett arbete mot att utöka möjligheten till volontärarbete och därför har ett volontärprogram startats upp. Alla som är aktiva i föreningen uppmuntras till att åka ner som volontärer. Skillnaden mellan Bus 4 Africa och andra organisationer är att man åker ner för ett självkostnadspris och slipper betala den dyra administrativa avgiften som annars många andra organisationer tar ut. Samanta som sitter i styrelsen för Bus 4 Africa startar nu upp en undergrupp här i Linköping i form av en förening.

När började du arbeta med Bus 4 Africa här i Linköping?
Jag började i höstas med förberedande arbete och samlade ihop en liten grupp engagerade studenter.  Just nu väntar vi på att få godkänt av Linköpings Universitet som förening. Anledningen till att vi startar en officiell förening är att det är lättare att utnyttja universitetets lokaler i välgörande ändamål. Vi består nu av ca sju medlemmar, men så fort vi har fått godkänt av Liu så ska vi försöka utöka vårt medlemsantal. Det viktigaste är ju att gruppen är välfungerande och tycker att det är roligt.

När hoppas du att ni är i full gång här i Linköping?
I höst hoppas jag att vi kan vara i full gång och har möjlighet att genomföra våra idéer. Vi vill såklart få så många engagerade medlemmar som möjligt, för ju fler engagerade studenter desto större saker kan man arrangera. Just nu är det bara PA-studenter som är medlemmar men rullar det på lika bra här i Linköping som i Uppsala ska vi börja marknadsföra oss på andra program för det här är ju ett ämne som man kan knyta an till vilket program man än studerar.

Så, Samanta ska du åka ner och volontärarbeta snart?
Nja, jag vill nog åka ner till vintern eller nästa sommar men just nu finns det ingen tid för det. Man vill ju se vad det är man hjälper till att bygga upp.  Just nu så åker många ner från Uppsala men det går att åka ner för Bus 4 Africa året runt.

Vad är målet med Bus 4 Africa här i Linköping?
Målet är att samla in pengar genom olika arrangemang, men genom sådana som kanske inte är så vanliga tillvägagångssätt. I Uppsala har man bland annat anordnat pubkvällar med open mic, klubb med Afrika-tema som var väldigt populärt förra året och Afrikakvällar då det serverats afrikansk mat. Detta är ett bra sätt att sprida kunskap om vårt projekt. Dessutom kan man ju festa med gott samvete om man vet att pengarna går oavkortat till att förbättra världen.  Det som är bra med Bus 4 Africa är att man får själv välja hur man vill engagera sig och vad man vill satsa på. Vi hoppas att hinna med en loppis innan vi går på sommarlov och sen starta upp med massor av energi i höst när vi är tillbaka!

Om man vill engagera sig, hur mycket tid måste man lägga ner?
Vi träffas en gång i veckan under ett lunchmöte som varar en eller två timmar. Dock kommer det ju krävas lite mer tid vid olika arrangemang, men det ska ju vara roligt att göra det här och inte kännas som ett tvång.

Till sist, varför ska man engagera sig i Bus 4 Africa istället för andra hjälporganisationer?
Det som skiljer oss från andra är ju att all vinst går till Tanzania och att ingen får ut någon ersättning av något slag. Allt jobb som läggs ner utförs av frivilliga som brinner för att hjälpa världen att bli ett bättre ställe. Vi har ju dock inte möjligheten att täcka över några större områden utan koncentrerar oss på Tanzania istället. Det är bättre att göra något litet än att inte göra något alls!

Vill du engagera dig, veta mer om Bus 4 Africa eller bara veta när det blir en pubkväll är det bara att kontakta Samanta på samja486@student.liu.se.  Det är en bra förening som gör skillnad här i världen och visar att man kan förbättra världen för andra.

Madeleine Oskarsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *