Vad gör egentligen den där AMO?

Visste ni att alla sektioner på LIU måste ha ett arbetsmiljöombud, en så kallad AMO? Självklart har därför PULS en AMO, Jessica, som även sitter som Näringslivsordförande. Jag kan tänka mig att ni nu är många som undrar ”vad gör en AMO då, om man nu måste ha en?”. För det gjorde jag.  Så jag hoppas att ni tar er tid att läsa denna lilla text och förstår vikten av att kontakta mig om det är något ni har synpunkter på, eller bara vill prata lite.

 Först och främst finns det rättigheter som alla AMO:sar har. Vi ska få utbildning inom miljöområdet och gällande lika villkor. Alla de förändringar som är av betydelse ur arbetsmiljö- och miljösynpunkt är vi de första som får veta om. Vi har även rätt att begära en arbetsmiljörond och får delta på alla de ronder vi vill, de ronder som är relevanta för vårt verksamhetsområde ska jag närvara vid. Exempelvis om HumSam ska undersökas, så ska jag finnas på plats eftersom det är en lokal där vi ofta hänger. Som AMO har jag även rätt att vända mig till alla institutioner och liknande för att få hjälp med mitt arbete. Eller så kan jag begära att en arbetsmiljöfråga ska behandlas av lokala eller centrala organ. Detta är alltså de rättigheter som vår sektion har. Så är det något så här långt ni funderar över kan ni alltid kontakta mig!

Nu har jag pratat om rättigheter, om de förmåner som finns med att ha en AMO (ja, förutom den lilla detaljen att det är obligatoriskt) så nu förstår vi alla att med förmåner kommer skyldigheter. Vad är då AMO skyldig att göra? Självklart ska jag företräda alla er PULSare i arbetsmiljöfrågor, jag ska hålla mig uppdaterad så att jag kan informera er men även vara uppdaterad från ert håll. Jag ska känna till vissa lagar, så som arbetsmiljölagen (det är tur att vi på PA får läsa arbetsrätten, haha) och känna till de policys och riktlinjer som finns. I stort ska jag jobba med arbetsmiljöfrågor för att kunna rapportera in om vi upptäcker några brister i vår arbetsmiljö och springa på olika möten. Men, något som kanske inte alla vet är att förutom ansvaret för den fysiska arbetsmiljön finns jag även här för den psykosociala. Det är alltså mig ni kan vända er till om ni behöver hjälp, känner er diskriminerade, utfrysta, deprimerade, trakasserade, har fått problem med alkohol eller bara behöver någon att prata med. Jag har självklart tystnadsplikt så ni kan alltid komma och prata med mig, oavsett vad det gäller. Det jag kan erbjuda er förutom mina egna öron är att hitta rätt person för era behov, om du och jag själva inte kan lösa problemet.

Vill ni veta mer kan ni klicka er in på http://www.student.liu.se/miljo/vad-gor-en-amo-stud?l=sv. Annars når ni mig på AMO@personalvetare.nu eller hugger tag i mig i korridoren på campus. Kram Jessica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *