Bland blyertsteckningar och T-konton… En intervju med Anna Lindström om hennes tjänst på Academic Work

Bland blyertsteckningar och T-konton hittar jag anteckningar från min intervju med Anna Lindström. I slutet av förra året, någon gång mellan föreläsningarna om externredovisningens sifferdjungel, träffades jag och Anna på nyöppnade restaurangen/bokhandeln Zodiaken. Över några generösa portioner dumplings berättade Anna för mig om sitt jobb på bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work.

Anna är för tillfället inne på sitt andra år på Linköpings Universitets PA-program. Just därför passar det för henne som handen i handsken att arbeta som konsultchefsassistent på Academic Work. Välkända Academic Work riktar sig främst till målgruppen studenter och unga akademiker för att förse diverse arbetsplatser med jobbtörstiga själar. Som konsultchefsassistent innebär det arbetssysslor som främst behandlar delmoment i rekryteringsprocesser. I och med detta kan en vanlig dag på jobbet för Anna innefatta att skriva annonser, gå igenom ansökningar, bearbeta urval och hålla i intervjuer. Allt detta sker givetvis i samråd med konsultchefen som har det ursprungliga ansvaret för rekryteringarna.

Med ett förvirrat huvud fyllt med siffror och en mun fylld med dumplings avbryter jag Anna i hennes beskrivning om livet på Academic Work. Jag vill rita. Jag frågar Anna om min uppfattning om hennes arbete och arbetskolleger stämmer, samtidigt som jag slarvigt ritar ett hus med åtta streckgubbar i. Fyra gubbar är konsultchefer och fyra gubbar är konsultchefsassistenter. Jag drar ett sträck mellan två gubbar och frågar om hon hjälper endast en konsultchef eller om det kan komma sig att andra konsultchefer ber om hennes hjälp i en aktuell rekrytering. Det kan det, förklarar Anna. Arbetet som konsultchefsassistent sträcker sig till att inte bara hjälpa en konsultchef, utan det gäller att assistera alla anställda konsultchefer i olika rekryteringsprocesser, och det är inte ovanligt att man arbetar med flera uppdrag på samma gång.

Förutom allt som har att göra med rekrytering, ingår det även administrativa uppgifter. Med en juridisk prägel, omfattar de administrativa uppgifterna arbete med anställningsavtal och att jämföra olika ansökningar med ett arbetsrättsligt perspektiv.

Det verkar med andra ord som att Anna har fullt upp med både jobb och skola. För många av oss PA-studenter är bemanningsföretag, så som Academic Work, en inte helt ovanlig arbetsplats. Därför hoppas jag nu att ni som läst detta upplevt Annas berättelse om hennes arbetsplats på Academic Work som intressant och givande.

På tal om intressant och givande. Både jag och Sofie vill tacka för vår tid som verksamma på PSS. Vi hoppas att ni som läser eller någon gång har läst en text författad av oss amatörskribenter känt att det varit värt tiden och mödan det tog er att avbryta besöket bland facebookvännernas statusfält och 9gags ständigt upprepande humor. Vi hoppas att ni har upplevt våra texter som just intressanta och givande, och kanske även lite, lite inspirerande. Nu välkomnar vi 2013 års PSS-skribenter till PULS hemsida. Tack och bock!

Emil Arleroth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *