Sju smarta sätt att spara stålar

Att hålla igen på sina utgifter är något som är essentiellt att lära sig under sin studietid. För att verkligen kunna unna sig de roliga sakerna som studietiden erbjuder behöver man ibland välja bort många andra vanor som man kan ha införskaffat sig under sin yrkesverksamma tid.

Genom att veta vart man kan snäva av utgifterna, finns det inga större hinder till att vara med om allt det roliga som Linköpings Universitet har att erbjuda, trots att SFS (Sveriges Förenade Studentkårer) menar att den genomsnittlige studenten går back cirka 625 kronor i månaden. Här kommer nu sju tips som kan hjälpa dig att få råd med allt det roliga som händer i Linköping.

1. När du handlar…
Genom att handla på exempelvis Willys en gång i månaden, efter en inköpslista kan man som student spara femhundra kronor (eller mer) i månaden.

När du har fyllt upp dina basvaror, gäller det att hålla lite koll på vad som är på extrapris under veckorna. Är det så att Hemköp säljer ut billigt kött eller grönsaker, bunkra upp lite och gör ett extra storkok den månaden.

Bor du tillsammans med andra? Då har du en utmärkt möjlighet att kunna spara massor av pengar. Att köpa mat i storpack och att utnyttja butikernas mängdrabatter. Kilo- eller styckpriset blir lägre desto större förpackningarna är.

2. När du lagar mat…
Att laga mat åt sig själv är ganska tråkigt, och det är oftast enklare att laga mat två-tre gånger i veckan istället för sju. Att alltid ha mat i frysen innebär också att man inte behöver styra upp sin dag kring vad man ska laga till middag.

3. När du äter lunch…
Av maten som man lagat i storkok kan man göra lunchlådor. Detta gör att man sparar cirka trettio till femtio kronor per dag som spenderas i skolan. Det finns mikrorum i D-, C- och KEY-husen, samt på nedre plan i Kårallen, men tänkt på att köerna kan bli långa kring tolv så ett tips är att gå lite innan eller lite efter om man har möjlighet.

4. När du handlar kläder…
Genom att ha många basplagg kan man enkelt variera sin garderob utan att det blir alldeles för dyrt. Om du är tjej kan ett enkelt linne också fungera som en snygg kjol, med ett skärp. Då har du fått två plagg för priset av en enkel bastopp från exempelvis H&M.

Dessutom kan du ta en vända ner på stan och shoppa loss i secondhand butikerna. Där finns det inte bara fina retrokläder utan också ganska moderna kläder som någon god själ har valt att sälja eller ge bort i stället för att slänga. Det är inte bara ekonomiskt, det är miljövänligt också.

5. När du ger presenter…
Genom att själv göra födelsedagspresenter och julklappar kan du komma undan mycket billigare än i fall du skulle gått och köpt dem i en affär. Oftast kan det till och med vara så att en egen tillverkad gåva kommer uppskattas mycket mer än något som man sprungit på ute på stan. Exempelvis så kan man virka grytlappar till mormor, eller göra ett eget tröjtryck till lillebror vid jul. Detta kommer underlätta för dig i och med att CSN utbetalningen i december brukar vara lägre än under de resterande studiemånaderna

6. När du använder mobilen…
Hur mycket använder du egentligen mobilen? Se till att skaffa ett abonnemang som gör att du ringer billigt (eller gratis) till de du pratar mest med. SMSar du mycket? Flera operatörer har fria SMS, byt till det som passar dig bäst. Surfar du med mobilen? Om du inte kan lägga till exempelvis fri surf, borde du tänka över detta beteende. Datatrafik kan bli riktigt dyrt om man inte tänker sig för.

7. Lägg en månadsbudget
Det behöver inte vara komplicerat att lägga en budget. Tänk ut några huvudkategorier, till exempel ’mat’, ’boendekostnader’ och så vidare. Dessa kategorier brukar vara ganska lika varje månad och det gör att du kan förutse dina utgifter på ett helt annat sätt. Här kan du också budgetera för livsförhöjande aktiviteter som biobesök och fester. Det gäller bara att prioritera. Kom ihåg att vissa räkningar kommer var tredje månad, till exempel el, TV-avgiften och hemförsäkringen, och det underlättar ifall du lägger undan för dessa räkningar under de andra månaderna för att inte bli chockad när kvartalsräkningen dimper ner i brevlådan.

Tänk på att allt här i livet inte handlar om pengar, utan att det är viktigt att kunna unna sig något speciellt regelbundet för att orka hänga med i studierna. Genom att tillåta sig att köpa den där Coca-cola flaskan eller pizzan i månaden är viktigare än att ha pengar kvar den 24:e.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *