Nio dödssynder när du söker jobb

campus-banner-xsmDen som blir kallad till arbetsintervju har nått halvvägs till målet. Men får du aldrig ta emot det efterlängtade samtalet från rekryteraren trots de rätta kvalifikationerna? Risken finns att du har trillat dit på någon av de nio fällor som Shortcut har listat.

1. Du fokuserar på kända företag som Ikea
I en undersökning som Universum gjorde nyligen svarade 10 000 unga akademiker på frågan vilka företag som är deras ideala arbetsgivare. Ekonomerna röstade fram Ikea till förstaplatsen, teknologerna hade Ikea som sin sjunde drömarbetsplats och inom data och IT hamnade det världskända företaget på en fjärde plats. Det är säkert spännande att arbeta på ett framgångsrikt företag som ständigt är i fokus. Men glöm inte bort att små företag också kan vara spännande och de badar dessutom inte i stora högar av intressanta cv:n. Håll kvar ögonen på drömarbetsplatsen nummer ett, men var samtidigt öppen för de mer okända företagen.

2. Du följer inte instruktioner
Alla företag har önskemål om hur de vill ha ansökningar. Det kan vara via e-post, brev eller formulär på hemsidan. Följ anvisningarna noga: ska kuvertet märkas på något särskilt vis? Vem ska det skickas till? Risken finns att ditt cv aldrig når rätt avdelning om du missar instruktionerna.

3. Du behöver fräscha upp ditt cv
Ett standardiserat brev och cv öppnar få arbetsgivares ögon. Det gäller att visa varför just du är rätt person för företagets behov. Ägna en stund åt att göra research om företaget du söker till, och skriv en unik inledning till varje cv där du kortfattat beskriver varför du är intresserad av tjänsten och företaget.

4. Ditt personliga brev lockar inte
Det kortfattade brevet ska ge mersmak och få läsaren att vilja läsa vidare på hela ditt cv. Ta gärna upp detaljer ur ditt liv som du tror skulle vara av intresse för arbetsgivaren.

5. Du skriver inte ut nyckelord
Företag som får många ansökningar och rekryteringsfirmor scannar ofta ansökningarna efter specifika kvalifikationer. I meritförteckningen kan du rabbla upp information som inte får plats någon annanstans om speciella kunskaper inom programvaror till exempel.

6. Din ansökan är inte perfekt
Rekryterare måste bilda sig en uppfattning utifrån alla cv:n de går igenom väldigt fort och då har du inte råd att bli bortsållad för stavfel, grammatiska misstag eller för att du har snubblat på tangenterna. Sådana misstag ger intrycket av oprofessionellt beteende och brist på uppmärksamhet. Be en eller flera personer lusläsa cv:t innan du skickar iväg det.

7. Du vet inte vem du ska skicka cv:t till
Att ansökan skickas till rätt person direkt kan vara avgörande. Om det inte står utskrivet i jobbannonsen vem det ska skickas till, så kan det vara bra att ringa receptionen och fråga vem som ansvarar för rekryteringar. Att få prata direkt med rekryteraren är också bra, presentera dig och berätta att ett cv är på väg så minns den personen förhoppningsvis dig mer.

8. Du har ingen personlig kontakt inom företaget
Att känna någon inom företaget är guld värt. Tala om för din kontakt att du är intresserad av att söka tjänsten och be att få nämna er bekantskap i brevet. Därför är det bra att hålla sitt nätverk vid liv.

9. Du följer inte upp
Förbättra dina odds att bli uppmärksammad genom att ringa upp den som ansvarar för rekryteringarna. Så enkelt bekräftar du ditt intresse och visar på framåtanda.

Text: Campus


Campus.se

Denna text är en del av samarbetet mellan PULS och Campus.se. Du hittar originalartikeln här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *