Studenter utomlands

Här kan du läsa intervjuer med personalvetarstudenter som har varit utomlands.

11069189_10155311065650567_928713580_n11117828_10155311065665567_918950139_n
Intervju med Eva Uhlin PA 3
Var utomlands HT2014
University of Western Sydney (UWS)

Vad fick dig att vilja åka på utbytestermin?
Jag visste redan när jag började plugga på personal- och arbetsvetenskapsprogrammet att jag ville åka utomlands. Jag var taggad tidigt och kollade redan i början av första terminen upp vad som krävdes för att få åka iväg och vilken termin man har möjlighet att göra det. Jag har alltid tyckt att det är roligt att resa och har gjort det en del tidigare, jag var bland annat i USA i två år innan jag började studera på universitetet. Det som lockade mig att åka utomlands ännu en gång var att det är så roligt att komma till nya platser, få nya erfarenheter och träffa nya människor från olika kulturer!

Vilket land var du i? Varför valde du just det landet?
Jag åkte till Sydney i Australien och pluggade på University of Western Sydney. Anledningen till att jag åkte dit var att jag gärna ville komma till en stad utanför Europa, och eftersom jag har varit mycket i USA tidigare kände jag att det inte riktigt var lika aktuellt. Jag ville åka till ett land med varmt klimat och valde länge mellan Singapore och Australien… men till slut bestämde jag mig för Australien eftersom jag länge velat resa dit och bestämde att jag kan resa runt i Asien en annan gång och besöka Singapore då!

Hur förberedde du dig för utbytesåret innan du åkte?
UWS har inget samarbete med just vårt program, utan jag fick en av platserna som Filosofiska fakulteten har. Det betydde att jag själv hade större ansvar för att undersöka om skolan hade kurser som stämde överens med de kurser jag skulle läst om jag hade stannat hemma, så att jag kan tillgodoräkna mig dem. Jag spenderade väldigt mycket tid på skolans hemsida, kollade vad de hade för kurser och lusläste alla kursplaner. De har ett lite annorlunda system så jag var tvungen att välja fyra kurser som skulle motsvara de två som vi på LiU läser den femte terminen.

Vad var det du kände dig mest nervös eller rädd för innan du åkte?
Jag var självklart nervös över att åka själv till ett land i en helt annan del av världen. Det var mycket jag inte visste så mycket om, så det var många tankar som snurrade. Jag hade ingen aning om hur studierna var upplagda och om det skulle vara lätt eller svårt. Jag hade inte heller fixat något boende på förhand utan bodde hostel för de första dagarna. Men boendet löste sig faktiskt redan första dagen!

Vad såg du mest fram emot?
Allt som hör ihop med att få flytta och bo utomlands! Att få känna in en annan kultur, en ny stad, skapa sig en ny vardag och träffa nya människor. Jag var
väldigt förväntansfull över att äntligen få komma till Australien och jag var riktigt taggad på att få prata engelska igen, vilket jag hade saknat sen tiden i USA.

Kan du beskriva din första månad med ett ord?
Det är jättesvårt att beskriva den med ett ord för det hände så otroligt mycket! Omvälvande skulle det nog bli i så fall. Det var allt ifrån att komma till Sydney utan att ha koll på någonting och försöka lära känna staden samtidigt som jag bodde på hostel till att plötsligt flytta in i en lägenhet, bli sambo med massa nya människor från olika länder och lära sig hantera den helt nya situationen, för att sedan börja universitetet och återigen få en ny vardag.
Första veckan innan skolan började gick vi mest runt i staden och försökte lära känna Sydney. Sen när plugget började fick jag en mindre chock eftersom det var så annorlunda mot hemma! Det var väldigt mycket litteratur och jag försökte hinna med allt i början; läsa all litteratur och sätta mig in noga i alla uppgifter. Men jag insåg efter ett tag att det inte skulle gå att läsa all litteratur, så jag fick börja prioritera vad jag skulle fokusera på.

Hur skiljde sig studieupplägget mellan Liu och det universitetet, med examinationer och studietempo?
Jag skulle säga att det på UWS var mer likt upplägget på TekFak här på LiU. Vi läste fyra kurser parallellt där, så i slutet av terminen hade vi ett tenta-p där vi tentade av alla kurser på en vecka. En annan stor skillnad mellan Linköpings universitet och UWS är att här hemma jobbar vi i stort sett bara i grupp, med på UWS var nästan allting individuellt. Det var många case studies och inlämningsuppgifter och jag skrev nog totalt åtta uppsatser under min tid där.

Studietempot berodde verkligen på hur man ställde sig till det. För mig blev det ganska högt tempo eftersom jag i början försökte ta in all litteratur samt skriva bra inlämningsuppgifter och uppsatser. Jag märkte dock efter ett tag att jag blev tvungen prioritera och fokusera på rätt saker, så då blev det lite lugnare men jag upplevde ändå studietempot som högt. Sedan fanns det några som inte verkade plugga alls samtidigt som de jobbade vid sidan av studierna men de klarade sig ändå, så det blir nog lite vad man gör det till.

Var det svårt att hantera språket?
Eftersom jag har bott i USA under en längre period så var språket inget hinder! När jag åkte till Australien hade jag länge saknat att prata engelska och så det vara bara väldigt roligt att få göra det igen. Jag mötte ganska många utbytesstudenter som hade det lite tuffare i början och undrade hur jag klarade det så bra, men mitt tips till alla som är oroliga för engelskan är att våga släppa spärren och bara prata på även om det blir fel. Alla lär sig till slut och det går fortare om man pratar mycket!

Hur var din bostadssituation? Var det enkelt att hitta bostad?
De flesta utbytesstudenter som pluggade vid UWS bodde i studentlägenheter i anslutning till campus. Skolan låg ungefär 30-40 minuters tågresa utanför Sydney, så jag kände inte att jag ville bo så långt utanför stan utan ville hitta boende närmare centrum istället. Dessutom hade jag bara schemalagda studier på campus tre dagar i veckan så det kändes helt okej att pendla de dagarna.

Jag hyrde tillsammans med en annan tjej ett rum i en lägenhet där vi var sex personer som delade på tre sovrum, så det var en ny erfarenhet! Vi hyrde lägenheten av en privatperson via en agency och tog alltså ingen hjälp av skolan. Jag hittade som sagt boende första dagen i Sydney och flyttade in några dagar senare, så det var inte så svårt att få tak över huvudet! Men det gäller att man ligger på och ringer på många annonser som finns att hitta på olika hemsidor. Det är väldigt vanligt att man delar boende (och sovrum) med en eller flera personer för att få ner kostnaderna. Sydney är nämligen en väldigt dyr stad att bo i och trots att jag delade sovrum med en person till så betalade jag mer för det än för en egen lägenhet här i Linköping.

Fick du CSN under den här perioden?
Ja, men det funkar inte riktigt likadant som här hemma. Man får en klumpsumma som är lite större än vad man får på en termin i Sverige, så lånedelen växer och summan är anpassad efter att man ska plugga utomlands. Mitt CSN tog ändå slut innan min studieperiod i Sydney var över, men det går nog att leva på enbart CSN om man vill och går in för det. Om jag hade stannat längre än en termin hade jag lagt upp kostnaderna lite annorlunda, men denna gång prioriterade jag att bo bra, göra roliga saker, resa och verkligen uppleva Sydney på ett bra sätt, så då tog jag av sparpengarna. Men det kändes ok eftersom jag ville få ut så mycket som möjligt av min tid där!

Hur var livet utanför studierna?
Vi åkte på weekends till bland annat Melbourne, reste till Bali, seglade i Whitsundays, hängde på Bondi Beach och utforskade olika uteställen och andra platser i Sydney. Jag tränade också ganska mycket. Det blev många joggingrundor runtom i staden och jag började gå på en dansstudio minst en gång i veckan där jag träffade en hel del nya vänner. Jag provade att surfa också, men det var sjukt svårt och kallt eftersom det fortfarande var vår och vattnet inte uppvärmt än, så jag gav upp haha… men jag klarade av att stå upp på brädan i alla fall! En härlig period bortom studierna var också när sommaren kom och terminen tog slut (redan i november) och jag då hade två månader kvar att bara resa!

Vad var den bästa upplevelsen under terminen?
Jag kan nog inte välja en specifik händelse, det mest fantastiska var alla möjligheter som fanns där! Det fanns ett mycket större utbud och så mycket mer att göra. Jag kände att jag verkligen levde ett liv med många möjligheter, och även om man inte alltid utnyttjade det och låg i soffan och kollade på serier ibland, så var det en fantastisk känsla att veta att möjligheterna alltid fanns där!

Vad var den sämsta upplevelsen?
Den största utmaningen var att bo i en lägenhet tillsammans med så många olika personligheter och individer där vi alla hade helt olika sätt att se på världen. Jag delade lägenhet med en svensk, två norskor och två italienare. Det var jobbigt ibland att inte ha möjlighet till eget utrymme och att alltid vara omringad av människor, framförallt eftersom vi delade sovrum och säng. Hur social jag än är så kände jag att jag saknade mitt eget och det blev ganska påfrestande i längden. Men jag hade bland annat dansstudion som en fristad där jag fick komma bort och umgås med helt andra människor ett tag!

Hur tror du att din utbytestermin fick dig att utvecklas som person?
Jättemycket och på många olika sätt! Framför allt genom hanteringen av oväntade situationer och interaktionen med alla nya människor. Man lär känna sig själv på ett helt annat sätt i och med att man ofta måste rannsaka sig själv. Man måste inse hur man själv beter sig i olika situationer och man får genom det ett annat perspektiv på sig själv, vare sig man vill eller inte.

Har du några tips till oss som tänker åka utomlands?
Klyschan ”man ångrar bara saker man inte har gjort” stämmer ganska bra i det här fallet. Är du tveksam, åk i alla fall! Jag var osäker på om jag verkligen skulle åka på grund av tryggheten jag hade här hemma med familj och pojkvän, och att jag redan hade varit i USA i två år. Jag undrade om jag verkligen ville göra allt igen men kom fram till att JA det vill jag! Jag har möjligheten och det är klart jag ska söka, det kommer alltid att vara en upplevelse som berikar livet på ett eller annat sätt!


Jag uppmuntrar verkligen folk till att åka! Vet man i god tid att man är sugen på en utbytestermin tipsar jag om att kolla upp vad som krävs för att få åka iväg och att lägga en del fokus på studierna. Det är också positivt att engagera sig i sektionen. Genom studiefokus och engagemang får du större chans att konkurrera om platserna och därmed ökar din möjlighet att få åka till ett land och ett universitet du verkligen vill till. Men man ska inte heller tänka att det bara är staden som gör upplevelsen, utan det är i slutändan själva upplevelsen i sig som är det fantastiska. Jag tror att man kan utvecklas lika mycket som person och har chansen till en lika bra upplevelse oberoende av vilket land och vilket universitet man kommer till. Var man än hamnar så kan man göra det till något bra!

 

                    11129364_10155311099245567_102388249_n

11106501_10155311065660567_1785872136_n-2